Friday, 26 December 2014

The worst flood ever in Universiti Malaysia Kelantan (UMK)

Aku tak tahu nak gambarkan mcm mana perasaan aku. Allah saja yg tahu. Alhamdulillah mujur aku tak terlibat dalam banjir tu.

Mula mula aku plan tak nak balik rumah study week ni. Aku ingat nak study kat UMK je. Padahal kat rumah ada kenduri aqiqah. Aku keraskan diri taknak balik. Aku cakap kat mak aku "Mak, tak balik la kenduri tu, final exam nak dekat. Sorry sgt."
and then mak aku ckp "Ohh yeke,tak ada lah org nak tolong2, mak pun dah tempah kambing golek byk ni. Tapi tak dpt balik tak apa lah".

Tak lama lepas tu aku fikir. Kesian pulak. Kat rumah pun kakak2 n abg semua balik lambat tak ada org nak tolong. Kebetulan housemate2 aku ramai balik rumah depa study week. Aku pun fikir takpelah kalau aku pun balik. Tapi aku balik sekejap je. Aku study dlu bbrapa hari kat UMK pastu baru aku balik Rumah. Tiket balik kelantan pun dah beli.

Tetapi satu kejadian yg tak diingini berlaku. Tak ada jalan darat utk aku balik kelantan. Jalan gerik runtuh. Jalan lain penuh dgn banjir. Kat kelantan pun banjir teruk. Aku fikir nak balik naik flight. Beberapa lepas tu aku dgr cerita airport pon air naik n nak tutup. UMK naik air teruk. Bdk2 junior yg tinggal kat asrama situ terpaksa pindah kat UMK kampus bachok. Kesian sgt aku dgr ya Allah :'(
Exam yg sepatutnya pd minggu tu di postpone bbrapa hari kemudian. But bila kejadian dah jadi mcm tu dia postpone lagi  Ya Allah walaupun aku tak ada kat situ tapi aku dpt rasa derita yg diorang rasa. Habis kampus kitorang kena banjir teruk ni. Hujan dah berhenti pun air sg. Kelantan melimpah byk.
Aku rasa bersyukur sgt sebab aku sempat balik rumah. Kalau tak mmg aku habis kat kelantan terkandas.
Sekarang ni yg aku risau kawan2 aku kat kelantan. Walaupun rumah kitorang yg kitorang dduk tu tak banjir tp dgr cerita bakal banjir.
Aku yakin ada hikmah disebalik semua ni. Aku hanya harap yg terbaik.

Ni gambar kampus masa baru nak start banjir.



Ni pulak gambar masa banjir dah makin teruk n diorang semua kena pindah ke kampus bachok. Alhamdulillah semua selamat.

Akibat dari banjir yg teruk exam kitorang dipostpone lagi. Cuti semester kitorang diawalkan dari 28 disember sampai 24 januari. Exam kitorang pulak start 26 januari. Maksudnya lepas kitorang habis exam nanti start start daftar semester baru dah. Dengar sadis kan cuti sikit? Hmm nak buat cm mana. Asalkan semua selamat :)

Ni post aku kat group fb utk kata kata semangat kat diorang haha. Saja gedik. Aku tahu walaupun aku selalu kutuk UMK tapi aku sayangggggg sgt UMK!! Hehe. UMK tempat aku menuntut ilmu kan. Sapa tak syg dah 3 sem aku study situ :')




terima kasih menjenguk blog saya!

Sunday, 21 December 2014

Hambar :'D


Well, study week kali ni sgt hambar bagi aku sbb aku study kat rumah. Bukan keinginanku tapi terpaksa balik rumah sbb ada kenduri aqiqah noah.
Lagi satu sudah menjadi kebiasaan aku utk study bersama sama kawan. Hahaha
Tapi kali ni sorang sorang. Hmmm layan nescafe sambil tu kalau tak ngantuk nak stayup :)




terima kasih menjenguk blog saya!

Friday, 19 December 2014

My GTS ( GREAT TEACHER SHAHEED)

Rasanya ni lah kelas bi yg paling happening sepanjang aku belajar degree ni. Dah 3 kali ambik subjek bi yg ni paling best. Hahahha mungkin sebab lecturer nya kot. Eh? Yeke? Sebab apa? Sbb dia hensem kot. Hihihi. Hahaha tapi bukan tu je. Sbb dia sgt huha huha. Ahaha. Dia sgt aktif ajar kitorang. Dalam kelas mcm mcm kitorang buat. Main game pun ada.

Eh lupa nak perkenalkan. Nama dia shaheed. Haaa dia ni org dari Los Angeles tau. Orang US. Ahaha kenapa nama dia shaheed? Sbb dia islam :)

Yang paling best dalam kelas tu semua org takut dgn dia sbb dia cam semua student dia tau. Ahhaha. Lagi lagi aku. Dia ingat pulak nama aku. Tak habis habis dok panggil syafiqa dalam kelas.


Pastu dia ni punya la baik asyik belanja kitorang je. Kejap belanja itu kejap belanja ini. Tak tahu banyak mana duit dia. Hahaha.



Ni semua gambar masa kitorang buat surprise party utk dia. Hahaha. Masa dia berucap tu sedih gila ayat dia. " you will always in my heart". Hahaha sebak beb dengar. We will miss you sir! Thanks for the great memories.

Gambar selfie dgn sir :)

Yang ni pulak gambar masa language night :) sir hensem sgt time ni :D hahahaha. Thank you sir
terima kasih menjenguk blog saya!

Sunday, 13 July 2014

I already finished my First Year in UMK :) :D

Yeahhhhhhh I had finished my first year in UMK :)))) dengar mcm best kan? tapi sebenarnya lagi 3 tahun lagi nak habiskan degree ni..urrghhhh...sabar fiqa..sabar demi menuntut ilmu..huhhhhhh

Tapi mmg rasa masa cepat berlalu. Byak sgt dugaan belajar kat UMK tu..kitorang tak mcm u lain yg lengkap dgn kemudahan n infrastruktur...tak ada air la...tak cukup kelas la...exam kat luar dari u la...sedihhh sangat :(((((
tapi takpa..demi belajar aku relakan jugak..hahahaha
Kena bersyukur sebab kat luar tu ramai lg yg tak dpt smbung belajar...yeahhhh chaiyokkkk fiqa!!!!
sekarang ni tgh tunggu result sem 2 je lagi...result sem 1 cukup2 makan je lepas 3 pointer...hopefully sgt result sem 2 ni pointer menaik n kalau boleh nak sgt dean list..please :')))
Insyaallah.


Haaa ni gambar2 aku n rakan2 seperjuangan,rakan2 gigih, rakan2 gila2 n mcm2 lagi lah hahaha.Love you all

                                                     ni gambar lepas prank birthday shera..hehe

                                                    ni pulak time program dgn kanak2 sepastik ;)

                                                 With fifa n dila masa hari korporat..haha

              Fifa, org yg selalu ada dgn aku kat mana2 pun..yg paling rapat n yg paling                                                     memahami aku ;)

                                          With dila n wani masa keluar kat tanah merah.

                                          with fifa again...kami mmg suka selfie...heeee

                                          ni masa teman dila keluar..kb mall...uuuuu kalau nak tau dia ni
                                          la ketua gigih..haha

                                         selfie dgn fifa,wani n shera lepas kelas last BI...
terima kasih menjenguk blog saya!